Výživa – Ajurvéda, živá strava, intolerance na potraviny

Jsme to co jíme. Všichni známe toto přísloví, ale málokdo na něj myslí, když vládá do úst sousto. Jde o jednoduchý princip uvědomnění si sami sebe a toho co pro sebe chceme. Co tedy chcete? Být zdraví? Pak je tedy na čase jíst vědomě. Nejdůležitější je při jídle věnovat se jídlu a žádné jiné činnosti. Uvědomovat si, že toto jídlo, které právě teď jím se stává součástí mého těla. Velmi důležité je i poděkovat danému jídlu ať už je to rostlina, minerál či zvíře, že vyrostlo, žilo a teď je na našem talíři, aby nám dodalo živiny pro naši existenci. Povíme si o různých možnostech stravování jako je Ajurvéda, antroposofická výživa, vegetariánství, veganství, makrobiotika, vitariánství neboli živá strava. 

Ajurvéda

Ajurvéda je kombinací vědy a filozofie, která se v Indii a na Srý Lance provozuje již déle než 3000 let. Vysvětluje nám princip přírody a důležitost nalezení přirozené, harmonické rovnováhy mezi třemi dózami. Ajurvéda není jen o výživě zahrnuje i masáže, meditace, bylinné léky, olejové terapie, dechová cvičení a mnoho dalších vzájemně působících praktik na naše zdraví. Nejdůležitějším prvkem ajurvédské filozofie je strava a životní styl. Ajurvéda se zaměřuje na to, jaké potraviny svědčí našemu konstitučnímu typu a ukazuje jak je možné zůstat v rovnováze i v případě stresu. Díky Ajurvédě si můžeme udržet optimální spokojenost každý den.

 

Mám zájem o konzultaci výživy Ajurvédy.

 

Získávám 1 měsíc poradenství zdarma.

Antroposofický výživový systém

Rudolf Steiner

Zakladatelem antroposofie a jejího výživového systému byl Rudolf Steiner (1861-1925). Antroposofie je ucelený systém učení, výživa je považována za pomocný prostředek pro duchovní rozvoj člověka a dosažení zdraví. Základem je vysoká kvalita potravin. Té se dosahuje za pomoci biologicko-dynamického zemědělství bez použití chemických prostředků. Kvalita výživy je určována také kosmickými silami.

 

Podle principů antroposofie má každá živina svůj specifický rozdílný význam. Tak může například nadměrné množství bílkovin ve stravě omezit rozvoj vědomí. Proteiny by měli pocházet vždy především z rostlinných zdrojů. Živočišné bílkoviny nejsou zcela odmítány, ale jsou považovány za brzdu duchovního růstu.

 

Sacharidy jsou pokládány za výživu pro mozek. Měly by být přijímány především ve formě obilovin – rýže, pšenice, kukuřice, oves, proso, ječmen, žito, ale také ovoce a zeleniny.

 

Tuky jsou výživou pro nervy. Především by měly být konzumovány oleje ze semenech a esenciální nenasycené oleje. Jako roztíratelný tuk je doporučováno máslo. Kromě základních živin má pro antroposofii velký význam příjem křemíku. Křemík je důležitý pro život a je pokládán za stavební kámen všech forem života.

 

Antroposofické potraviny můžete najít u výrobků Alnatura například.

 

Antroposofie je cesta poznání a zaměřuje se na duchovní rozvoj osobnosti člověka, waldorfskou pedagogiku, psychologii dětí a mládeže, zdravou výživu, alternativní medicínu, péči o fyzické i duševní zdraví, zdravý životní styl, ekonomii a celkový pohled na lidské bytí.

Vegetariánství a veganství

Vegetariánství je způsob lidského stravování, kdy je z jídelníčku vyloučeno maso včetně ryb a rybích produktů. Existují rozdílné druhy vegetariánské stravy jako ovo-vegetariánská strava (zahrnuje vejce, ale ne mléčné výrobky), lakto-vegetariánská strava (zahrnuje mléčné výrobky, ale ne vejce), a lakto-ovo-vegetariánská strava (zahrnuje jak vejce, tak i mléčné výrobky).

 

Veganská strava vylučuje všechny produkty živočišného původu včetně vajec, mléčných výrobků a medu. Někteří vegani se také vyhýbají dalším živočišným produktům, jako jsou včelí vosk, oděvy z kůže nebo hedvábí nebo husímu tuku.

 

Nejčastějším důvodem k přechodu na veganskou neboli striktně vegetariánskou stravu je utrpení zvířat spojené s produkcí živočišných potravin v průmyslových velkochovech či při rybolovu. Mnoho veganů však principiálně odmítá jakékoli využívání a zabíjení zvířat pro potravu, a to především proto, že konzumace živočišných produktů již v dnešní době vůbec není nutná. Jsme to, co jíme – zabité zvíře = smrt, jíme tedy smrt a tím ji k sobě přitahujeme degenerací našeho organismu a projevům různých typů nemocí těla.

 

Při veganství je třeba dbát na dostatečný příjem vitamínu B12, vitamínu D, jódu, selenu, vápníku a omega-3 mastných kyselin.

 

Správně sestavená veganská strava může mít oproti konvenční stravě určité zdravotní výhody, a to především v nízkém obsahu nasycených tuků a cholesterolu, zato se vyznačuje vysokým obsahem rostlinných bílkovin, polysacharidů, vlákniny, hořčíku, draslíku, kyseliny listové a antioxidantů, jako je vitamín C a E. Při veganství je důležité tělu dodávat i doplňky stravy ve formě přírodních produktů.

 

Různé balené či zpracované potraviny, včetně koláčů, sušenek, bonbónů, čokolády nebo jogurtů, často obsahují nepřiznané živočišné složky (například barviva) a vegetariáni mohou mít s tímto problém. Vegetariáni se více či méně liší ve svých postojích týkajících se těchto složek.

 

Polovegetariánská – semivegetariánská, částečně bezmasá strava se skládá převážně z vegetariánských jídel, ale může zahrnovat i občasnou konzumaci ryb nebo drůbeže nebo někdy i mořských plodů. Ti, jejichž strava obsahuje ryby nebo drůbež, mohou někdy definovat pojem maso pouze jako savčí maso a mohou se identifikovat s vegetariánstvím.

 

Pescetariánská strava je popisována jako „ryby ano, ale ne žádné jiné maso.“ Čistě vegetariánská strava je tedy strava bez jakéhokoli druhu masa. Bílkoviny pro organismus jsou dodávány z rostlinné říše. Mořské řasy, zelené potraviny, ořechy, obiloviny, zelenina, ovoce a další.

 

Nejdůležitější pro rozhodnutí stát se vegetariánem je uvědomit si, že moje strava nebude stejná jako doposud byť jen s náhražkami masa. Jako jsou sojové špekáčky, bezmasé karbanátky, svíčková se sojovým plátkem atd. NE! V takovém případě se do vegetariánství ani nepouštějte a to i přesto, že trh nám nabízí mnoho druhů náhražek za maso.

 

Rozhodnutí jíst jídlo bez masa je pro mne velmi důležitý krok. Ať už jsou mé důvody jakékoli, je pro mě nejdůležitější volba a příprava stravy. Věnujeme přípravě jídel velkou pozornost a péči. Každé jídlo je originální a připravujeme ho pro sebe s láskou. Nepotřebujeme náhražky, potřebujeme změnu stravování a tak k vegetariánství přistupujeme.

 

Máte zájem o vegetariánské a veganské recepty? Máte zájem na první týdny přechodu stravy o celkový jídelníček? Chcete si být jisti, že dodržíte všechny živiny, minerální látky a bílkoviny ve vyváženém poměru? Napište mi na mail info@chamomilla.cz

Vitariánství

Neboli živá strava. Vitariánství je jedinečný způsob, jak se dostat do všestranné harmonie sám se sebou a následně pochopit souvislosti s okolím.

 

Na fyzické úrovni můžeme vyléčit poškozené buňky a stále pracujícím zdravým buňkám umožnit dokonalou regeneraci, v důsledku čehož tělo samo začne směřovat k trvalému zdraví, ideální váze, kráse a mládí.

 

Po stránce psychické velmi brzy poznáme, jak se následkem pročištění těla, čistí i mysl a o slovo se začne hlásit intuice a další schopnosti týkající se vnímání energií v nás a kolem nás. Vidění věcí a jevů, které člověk na běžné stravě vnímat nedokáže.

 

Živá strava je nástroj, který nám umožní, budeme-li to chtít, udělat ze sebe kompletně nového člověka, neboť každá buňka našeho těla se umí regenerovat, má-li k tomu podmínky a my budeme jako noví.

 

Přijímat živou stravu znamená jíst živé jídlo (obsahující enzymy – nositele života), pít živou (organickou) vodu a všestranně podporovat svůj organismus, aby voda, ze které jsme ze tří čtvrtin složení, byla také organická.

 

Živá strava je jednoduchá.

 

 

Ovoce, zelenina, zejména listová zelenina, některé plevely, oříšky, semínka – to vše je živé (obsahuje enzymy), pokud na ně uměle nepůsobíme teplotami nad 42°. Je to úplně stejné – lidé, zvířata, rostliny, ty stejné chemické prvky, ty stejné enzymy, ten stejný pohyb částic v tělesných tekutinách – čím uspořádanější, tím více zdraví a života, čím chaotičtější, tím méně zdraví a života.

 

Živá strava je jedinečný způsob, jak upravit své vnitřní prostředí v organismu z chaosu do uspořádaného pohybu základních částic.

 

Živá strava umožňuje ozdravit jak tělo zvenku i zevnitř, tak i myšlení a snáze se ze všech těchto programů odhlásit a začít se řídit jen svým dobrým pocitem, který vás povede nejlepším směrem k radostnému prožívání života a naplňování vašich snů a cílů.

 

Jste rozhodnuti vydat se toto cestou a změnou stravy? Ráda vás povedu a podělím se s vámi o své osobní zkušenosti.  Sestavím vám jídelníček podle vašich potřeb.

 

Napište mi na info@chamomilla.cz